VITRINE - Ana Baraga - Postajam žival

03.10.2014 19:00 - 28.10.2014, Centralna Postaja

VITRINE - Ana Baraga - Postajam žival
VITRINE - Ana Baraga - Postajam žival

Ana Baraga (1988) je ilustratorka in oblikovalka, nagrajena s pohvalo žirije za mlado ustvarjalko na 10. Slovenskem bienalu ilustracije.  Ilustracijo jemlje kot prostor, v katerem vizualni jezik s simboli, metaforiko, igrivostjo in domišljijo nagovarja gledalčevo intuicijo, dušo in iracionalno plat, saj z emocionalnim nabojem, ki ga nosi, seže prek mej racionalnega v sanjski svet.

Fotogalerija @Flickr >>

www.anabaraga.si

Sem bolj človeška, kadar sem živalska.


Avtorska eksplikacija

Ko prevzemam obliko živali, lažje razumem naravo in sebstvo. Živali so naše učiteljice. Kot vsa čuteča bitja so jasne osebnosti, in ko prevzemam njihovo obliko, mi s svojimi lastnostmi osvetlijo moje, s svojim živalskim duhom pa odsevajo mene.

Totemizem privzema sobivanje in tesno vez med živaljo in človekom, ki se lahko oblikuje v miselnih okvirjih, ki ne razlikujejo med človekom in zverino. Totem bi si lahko predstavljali kot brata ali sestro in bi z njim morali tudi tako ravnati. Je le odsev povezanosti, ki je neločljiva od enosti.

Totemska noša je individualni totem, ki ga sestavljajo vzorci in podobe devetih živali, ki predstavljajo sedem smeri, ki obkrožajo moje telo (vzhod, jug, zahod, sever, navzgor, navzdol in navznoter) ter mojo žensko in moško stran.

koncept, ilustracija, oblikovanje, poezija:
Ana Baraga

šivanje noše:
Nina Tomažin, NINURI nord

fotografska poezija:
Monika Janković, Jure Matičič

print na tekstil:
Janko Kek, Primagrafika

print na papir:
Janja Baznik, Pri tiskarskem škratu

ročna vezava knjigatle in knjig:
Maruša Hren, Maruji, Ana Baraga

mentor diplomskega dela:
red. prof. Milan Erič

fotograf:
Blaž Ferjan, Blaž Ferjan Photography

lektura:
Urška SpitzerVaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.