VITRINE - Pila Rusjan & Dejan Štefančič - Enakotežje

31.10.2014 19:30 - 01.12.2014, Centralna Postaja

VITRINE - Pila Rusjan & Dejan Štefančič - Enakotežje

Razstava je podaljšana do 1. decembra 2014

V projektu Enakotežje se ukvarjava s težnostjo v različnih prostorih in položajih ter kaževa na vzporednice z nenehnim iskanjem ravnotežja oz. ravnovesja znotraj partnerskega odnosa. Igrava se s prostorom, ki nama ga ponuja Centralna postaja, v medijih fotografije, videa in prostorske instalacije.

V prostor za instalacijo postaviva vrteči se kipec para, kateremu v vsakem opravljenem krogu gravitacija premeče težo na drugi pol, hkrati pa osvetlitev od zadaj meče sence na polprosojno površino izložbe, ki deluje ravno nasprotno kot ravnovesje samih kipcev: poveča tistega, ki je bliže in ne onega, ki je prostorsko višje.

V mediju fotografije izkoristiva razdaljo med dvema plakatoma in se fotografirava v položaju potiskanja ali odrivanja stene ene proti oz. stran od druge. Če bi plakata postavili enega ob drugega, bi videli, da v resnici stene ni; partnerja se naslanjata en na drugega.

V video delu skušava v različnih položajih skupaj obstati pod vodo. Pritisk v vodi naju znova in znova potisne na površje. 

Ključne besede: partnerstvo, ravnovesje, težnost

Druge teme: javno-privatno, ženski-moški pol

Pila Rusjan (1984) je videastka, ki deluje na področjih likovnih, uprizoritvenih, avdiovizuelnih ter intermedijskih umetnosti. Razstavlja v Sloveniji in tujini, umetniške rezidence vključujejo Brazilijo, Tajvan in Kirgizijo, nominirana je bila za nagradi ESSL in OHO. Od leta 2010 ima status samozaposlene v kulturi. Diplomirala je na Visoki šoli za umetnost UNG, kjer trenutno končuje študij druge stopnje.

Dejan Štefančič (1972) že več kot deset let deluje na področjih filma in televizije kot grip (kompozicija kamere), scenski delavec, tehnik razsvetljave, asistent kamere. Od leta 2012 s Pilo Rusjan sodeluje na področju vizualnih umetnosti kot snemalec, mojster luči, tehnični asistent. Tokrat prvič nastopa kot soavtor.

www.pilarusjan.wordpress.com

www.famulvideolab.wordpress.com

Fotogalerija @Flickr >> 

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.