MFRU-KIBLIX 2015 LIFT ME UP ::: kot resonančni generator avdiovizualnih vsebin – razširjeni kino - Otvoritveni večer

07.10.2015 20:00 - 09.10.2015, KIBLA PORTAL, Valvazorjeva 40, Maribor

MFRU-KIBLIX 2015  LIFT ME UP ::: kot resonančni generator avdiovizualnih vsebin – razširjeni kino - Otvoritveni večer
Izland
 KIBLIX-MFRU 2015 kot resonančni generator avdiovizualnih vsebin – razširjeni kino 
 

Avdio in vizualno zadovolji le dva izmed petih čutov človeka, vendar sta sluh in vid izredno pomembna člena človeške percepcije. Za zadovoljitev teh (gurmanskih) čutov sodobnih kinematografskih praks v sklopu festivalske platforme nadaljujemo (od leta 2008) s tradicijo predstavitev avdiovizualnih novomedijskih projektov.

Kino v živo (nekoč "živa" glasbena spremljava nemega filma) označuje dogodek, kjer se sodobne zvočno-vizualne prakse v živo izvajajo v kinematografskem prostoru. S postavitvijo črne škatle (black box), s celovitimi, potopitvenimi projekcijami na prostranem razstavnem območju KIBLA Portala ponovno raziskujemo široko področje vizualnega, kjer različne tehnološke, socialne, kulturne in umetniške interpretacije združujemo v enkraten eksperimentalni dogodek. Takšni dogodki s svojo estetsko in informativno vrednostjo presegajo razširjeno percepcijo zvočno-vizualnega kot nečesa zgolj zabavnega, ilustrativnega in tudi predvsem konfekcijskega pop-kornovskega konzumiranja podob, zvoka in vsebine. Gre za dogodke, oblikovane predvsem skozi ekspanzivno silo medija zvoka in slike, ki na izvirne načine uporabe različnih tehnologij (analogno, digitalno, tekočinsko, zračno, svetlobno) "eksplodirata" izven svojega utečenega okvirja in obenem skozi novo avtorsko poetiko razširjata do sedaj znane meje in konvencije kinematografske izkušnje.

Vzpostavljamo program, ki znova in znova odpira neslutene možnosti redefinicije kina, eksperimentov s sliko in zvokom in nam tako ponuja nov, razširjen uvid in razumevanje sodobne kinematografije.

Marko Ornik, izvršni producent in programski direktor oko; uho: 

V sklopu Mfru Kiblix 2015 - Lift Me Up, se bodo letos vrstili naslednji A/V performansi (v koprodukciji z zavodom uho;oko:), ter avdio performansi:
 
SREDA (7.10.)
20:00 Aleš Hieng Zergon, Partitura za 20 nihajev / glasbeni performans
Partitura za 20 nihajev je glasbeni nastop, sestavljen iz 20 zvočnih fragmentov, izvedenih v 20-ih minutah. Fragmenti predstavljajo kombinacijo samplov, terenskih posnetkov in zvočnih kulis, generiranih v živo z uporabo analognih sintetizatorjev ter efektov.
20.30 IZLAND vs jesusonecstasy, AV nastop v živo/ audio v živo iz Berlina
Avdio vizualni act, kjer se celoten material ustvari v realnem času, skozi prepletanje inspiracije, improvizacije in dialoga med ustvarjalci. Tako kot pri avdiu, kot pri videu gre za enkraten, neponovljiv nastop.
21.30 Emiljo A.C., DJ nastop
Prvenstveno pristaš hip hop glasbe, pri svoji produkciji vključuje tudi zvočne ritme sodobnih različic elektronskega hip hopa, zraven pa še dodaja zgodnje cut'n'paste tehnike.
 
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.