VITRINE - ”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

18.11.2015 18:00, CENTRALNA POSTAJA, KOROŠKA cesta 5, MARIBOR

VITRINE - ”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

MARIBOR CENTR@L

V letošnjem letu smo v Centralni Postaji (na Koroški cesti) zasnovali koncept ”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe”, ki predstavlja aktualno temo položaja umetnika, ki je danes popolnoma odrinjen na rob družbe. 

Pripravili smo pilotski projekt z naslovom CRE(ART)URE s prezentacijo svetlih in temnih plati delovanja na umetniškem področju danes: povabilo lokalnim umetnikom k enodnevnim predstavitvam v Centralni postaji, ki jih bomo nadgradili s postavitvijo dveh izbranih del v vitrinah Centralne postaje. Vsaka postavitev se prenese v AR model in tako ohrani v virtualni obliki tudi po zaprtju razstave. 

Šest umetnikov s šestimi razstavami, vsak umetnik ima na voljo en predstavitveni dan: prezentacija umetniških del in druženje s publiko, predavanje in pogovorom z umetnikom ter morebitno dražbo del. Po vseh šestih dogodkih se bo pripravila skupna elektronska brošura s predstavitvijo posameznih umetnikov in/ali problemov, s katerimi se soočajo.

Gre za raznolik izbor ustvarjalcev, katerih dela segajo na različna polja vizualnega izražanja - od slikarstva, kiparstva, fotografije in sodobnih likovnih praks. Načrtovane so samostojne razstave naslednjih avtorjev, ki se ukvarjajo z družbeno-kritično tematiko, s poudarkom na položaju umetnika v družbi.

Ob sredah, od 18. 11. do 23. 12. 1015, ob 18. uri, bodo potekali pogovori z umetniki:

18. 11. Borut Popenko, slikar

25. 11. Ana Pečar, intermedijska umetnica

2. 12. Jože Šubic, slikar in kipar

9. 12. Viktor Šest, slikar

16. 12. Jasna Kozar, slikarka

23. 12. Tadej Vindiš, fotograf in prednovoletni zaključni žur.

Namen projekta je spodbuditi in pritegniti mlajše umetnike ter ostale zainteresirane s področja lokalne/regionalne/državne/mednarodne kulturniške scene h kreativnemu sodelovanju.  

CRE(ART)URE projekt bo vodila in povezovala kustodinja in kurtorka Nina Jeza.
Produkcija Zavod uho; oko: Maribor, 2015
Razstavo je finančno podprla Mestna občina Maribor
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.