VITRINE - BORUT POPENKO::”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

18.11.2015 18:00, CENTRALNA POSTAJA MARIBOR

VITRINE - BORUT POPENKO::”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami


BORUT POPENKO
Mariborski umetnik Borut Popenko (rojen leta 1969) se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami, videom in fotografijo. Dejavno sooblikuje sodobno umetniško prizorišče v Mariboru, npr. v okviru kulturnega centra Pekarna magdalenske mreže. Po zaključenem študiju likovne pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjeval v tujini, najprej v nemškem Halleju na Hochschule für Kunst und Design (1995-1997), kjer je zaključil slikarsko specialko, nato se je kot štipendist grške vlade šolal na likovni akademiji v Atenah (1998-1999), nazadnje pa kot štipendist češke vlade na praški likovni akademiji (2001). Od leta 1998 je samozaposlen v kulturi. Leta 2007 je prejel delovno štipendijo Ministrstva za kulturo. Njegova slikarska dela zaznamuje geometrična abstrakcija. Motive črpa iz sveta okrog sebe, npr. iz mestne krajine, slikarskih del starejših mojstrov, logotipa cigaret znamke Marlboro, in jih reducira na geometrijske ploskve intenzivnih barv in barvnih kontrastov. V njegovih delih se izrisuje odmev na modernizem, neokonstruktivizem in opart. Geometrično abstrakcijo zasledimo tudi v prostorskih postavitvah, v katere vključuje elemente izčiščenih likov in mrežastih struktur. Njegove prostorske postavitve so multisenzorične in interaktivne, npr. Oblak (2012) in Amygdala (2013). Poleg številnih razstav doma in v tujini se je udeleževal umetniških gostovanj in likovnih kolonij v Sloveniji in drugod po Evropi.

Kontakt: bpopenko@gmail.com

Namen projekta je spodbuditi in pritegniti mlajše umetnike ter ostale zainteresirane s področja lokalne/regionalne/državne/mednarodne kulturniške scene h kreativnemu sodelovanju.  

CRE(ART)URE projekt bo vodila in povezovala kustodinja in kurtorka Nina Jeza.
Produkcija Zavod uho; oko: Maribor, 2015
Razstavo je finančno podprla Mestna občina Maribor
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.