VITRINE - ANA PEČAR::”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

25.11.2015 18:00 - 02.12.2015, CENTRALNA POSTAJA MARIBOR

VITRINE - ANA PEČAR::”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami

”Maribor Centr@l: samozaposleni v kulturi na robu družbe” - ciklus šestih umetnikov s šestimi razstavami 

ANA PEČAR::Big bad wolf

Ana Pečar je video in intermedijska umetnica. Aktivna je kot organizatorica javnih dogodkov, skozi katere komunicira umetniške in družbene tokove. Formalno izobrazbo je pridobila na Corcoran School of Art (Washington, DC, ZDA) in na Pedagoški fakulteti v Mariboru, dodatne veščine pa je pridobia na številnih delavnicah in rezidencah (MacDowell colony, NH, USA; Rondo Studio, Graz, Austria; NAO - Nuovi artisti oggi / New artists today, Milano, Italy; Fundacion Valparaiso, Mojacar, Spain; Hval Kulturstasion, Honefoss, Norway; Bait Makan, Amman, Jordan).

Je soustanoviteljica skupine Soogledi, ki je bila angažirana kot družbeno kritična skupina skozi umetniške intervencije, performase in javne debate. Kot refeleksija na zvočno onesnaževanje je bil v Železarni Ravne izveden performance za glasbila, zbor in železarsko nakovalo. Delo skupine je bilo 2009 predstavljeno v Linzu na Ars electronici. Med leti 2006 - 07 je Ana Pečar sodelovala s skupino BBM (=opazovalci upravljalcev strojev), s sedežem v Berlinu v projektu "Tehnologije političnega nadzora". Od leta 2013 sodeluje z avstrijskim umetnikom Oliverjem Resslerjem. Njuno delo je bilo razstavljeno v ZDA, Italiji, Indiji, Kanadi, Hrvaški, Singapurju in na Nizozemskem. V avtoričinem video delu je družbeni komentar veliko subtilnejši. Njeni videi so vključeni v zbirke Koroškega regionalnega muzeja, Slovenskega video arhiva (DIVA), Evropskega arhiva medijske umetnosti, spletni katalog Earth water catalogue in Galerijo Apart v Rimu.

Ana Pečar je kot video umetnica sodelavala v mnogih performansih.Gostuje kot  video performerka, leta 2006 je zmagala na državnem tekmovanju v procesiranju videa v živo. Je prejemnica štipendije Vlade Avstrijske Štajerske (2012), Leon Levy fundacije (2012), Roberto Cimetta štipendije (2011), Leonardo da Vinci štipendije (2010) ter delovne štipendije Ministrstva za kulturo Slovenije (2012).

Kontakt: pecarana@gmail.com

www.anapecar.com

Namen projekta je spodbuditi in pritegniti mlajše umetnike ter ostale zainteresirane s področja lokalne/regionalne/državne/mednarodne kulturniške scene h kreativnemu sodelovanju.  

CRE(ART)URE projekt bo vodila in povezovala kustodinja in kurtorka Nina Jeza.
Produkcija Zavod uho; oko: Maribor, 2015

Razstavo je finančno podprla Mestna občina Maribor 


 

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.