BELI ŠUM #27/ NEVEN KORDA

11.12.2015 20:30, CENTRALNA POSTAJA MARIBOR

BELI ŠUM #27/ NEVEN KORDA

Beli Šum 2015 – ciklus sodobne av produkcije

Beli Šum podpira in afirmira sodobno slovensko avdio-vizualno produkcijo, s poudarkom na lokalnih umetnikih mlajše generacije, kot tudi na že uveljavljenih avtorjih srednje generacije. Beli šum na eni strani deluje v realnem, fizičnem prostoru, kar omogoča neposredno estetsko izkušnjo - se pravi žive trenutke za uho in oko, hkrati pa tudi interakcijo med avtorji in občinstvom. Na drugi strani pa prek občasnih živih prenosov v eter obeh slovenskih študentskih postaj (Radio Študent in MARŠ) presega lokalno zasidranost.

Neven Korda – multimedijski umetnik s poklicem režiserja, intermedijskega ustvarjalca in videasta 

V 21. stoletju v mojem video udejstvovanju ne gre za video v najbolj prevladujočem pomenu besede, gre za multimedijo v njenem izginevajočem pomenu. Gre bolj za nekakšno »intersignalijo« kot za intermedijo. Namreč – izhodišče, ki je bilo zastavljeno leta 2011 za performans Odgovornost in sem jo leta 2012 razvijal s pomočjo enoletne štipendije Ministrstva za kulturo, je medsebojna povezljivost različnih standardnih protokolov kot so OSC, MIDI, DMX ... pri pridobivanju, krmiljenju, generiranju in drugem vplivanju na video, avdio in svetlobne podatkovne pretoke. Ta pristop sem razvijal z delom na vrsti osebnih družbeno-kritičnih, družbeno-umetniških in gledaliških performansov.
Del teh poskusov s poudarkom na nastajanju zvočnih struktur bom predstavil v zvočnem dogodku, posebej pripravljenem za 27. edicijo Belega šuma.

Iniciacija samega načina dela je bila preprosta ideja: slika proizvaja zvok. Nič novega. Sliko, vseeno kakšnega izvora je (datoteka, generirana slika, slika iz kamere, ...), se analizira po več parametrih. Rezultati (številke) pa upravljajo zvočne generatorje. S tem slika dobi lastno zvočnost. Druga posledica postopka je, od izhodišča neodvisno večkratno povezovanje pridobljenega nabora rezultatov v zvočno-slikovno strukturo, v kateri slika proizvaja zvok in zvok sliko. Ali pa – vse proizvaja vse. Končni rezultat je več vrst krogotokov, katerih soobstajanje ustvarja celoto, ki bo za 27. edicijo Belega šuma izrazito podobna koncertu.

Predstavil bom zvok iz svoje večletne produkcije za:
– Družbeno-kritične performanse v več letnikih platforme Radar: Odgovornost; Primer Metelkova: Ali je alternativna glasba še del alternativne scene; Nadzadeti nagovor Metelkovi, mestu in državi; Sedmina.
– Niz družbeno-umetniških performansov KDO, ter gledališka performansa Utrjevanja in Alter Faust – produkcija zavoda Aksioma.
– Performanse Severozahodno od jugovzhoda za festival Nova doba in festival Noise kot metafora Cirkulacije 2 in Urbanistična avtonomija na njihovi delavnici Kulturni vmesniki, ter ob razstavah Nanomorfoze; Vrnitev; Vedno hladne iskrice; Teža jabolk; Sferizmatik (produkcija zavoda Zank).
– Niz performansov na razstavi Video obrat, v sklopu projekta Dominantna črna (produkcija zavoda SCCA).

Andreja Kopač, Ida Hiršenfelder: Vaje v stiku
http://aksioma.org/Andreja-Kopac-Ida-Hirsenfelder-796?lang=en

Intervju, Likovne besede 96, Miha Colner: V iskanju lepega
http://www.likovnebesede.org/96-ii2012.html
Branje tega intervjuja na Video obratu v produkciji SCCA-Ljubljana
http://www.e-arhiv.org/video-turn/archives/749

Vabljeni, vstopnine ni!

Beli Šum finančno podpira Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo Slovenije.

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.