Aleksandra Saška Gruden/ performans

30.09.2016 20:00, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, Maribor

Aleksandra Saška Gruden/ performans
Aleksandra Saška Gruden/ performans

VEDUTE ČASA

 
avtorica: Aleksandra Saška Gruden
prostor: Centralna postaja
čas: 26.9. do 5.10. 2016


Avtorica Aleksandra Saška Gruden v svojem najnovejšem projektu VEDUTE ČASA obravnava pomen ženske v družbi in izhaja iz časa, ko so ženske, ki so veljale v družbi za drugačne in potencialno nevarne, bile zatirane in v najhujših primerih tudi usmrčene. Vrača se v srednji vek, natančneje v obdobje med leti 1430 in 1780, ko je v Mariboru bil leta 1546 izveden prvi večji čarovniški proces. Zaradi sumov in obtožb o čaranju, je bilo sežganih približno deset oseb.
Projekt Vedute časa tako na eni strani sega daleč v zgodovino, na drugi strani pa se ukvarja tudi z aktualnim obdobjem in vzporeja obe časovnici. Tudi danes se v sodobni družbi srečujemo z odrinjanjem in zaničevanjem žensk v obliki neenakosti in  neenakopravnosti med moškimi in ženskami. Avtorico v projektu zanimajo ženske „junakinje“, ki so s svojim pogumom in prodornim umom izven konvencij takratnega časa veliko prispevale k spremembam in pomembno sooblikovale sodobnost.

Projekt se bo odvil na več ravneh: kot razstava del v prostorih vitrin (Centralne postaje), video projekcija in performans.

 

Razstava bo na ogled od torka 27.9.2016.,

v petek 30.92016, ob 20.00 bo avtorica v globoki izložbi izvedla performans.


o avtorici:
Aleksandra Saška Gruden je rojena v Mariboru, v Ljubljani je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Kot samostojna ustvarjalka na področju kulture aktivno sooblikuje likovni prostor doma, razstavlja pa tudi v tujini. Deluje na področjih kiparstva, instalacije, videa in performansa in večkrat medije povezuje med seboj. V njih največkrat obravnava vsebine s sociološko družbeno noto. Je pobudnica skupinskih javnih performansov Javna branja, deset let je poučevala na šoli za uporabno umetnost Famul Stuart, kot novinarka in kritičarka pa sodeluje tudi z RTVSLO. Je članica ZDSLU in predsednica umetniškega sveta DLUL (Društva likovnih umetnikov Ljubljana).

 

 Blog

 

 

Vljudno vabljeni, vstopnine ni!

S prijazno podporo Ministrstva za kulturo Slovenije, Mestne občine Maribor. 

 Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.