Vitrine - Jasna Hribernik: FASCINO

06.10.2016 19:30, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, MARIBOR

Vitrine - Jasna Hribernik: FASCINO
FASCINO 1/4

Jasna Hribernik
Tense Present: NeMir 

Otvoritev v četrtek 6. oktobra 2016 ob 19:30 s pogovorom z umetnico Jasno Hribernik, pogovarjala se bo Petra Kapš.
 
Ob 20:30 koncert BELI ŠUM #39: Bojane Šaljić Podešva.

Video instalacija je bila v teku 6. in 7. oktobra 2016.
 
Vabljeni na enkratno nočno video projekcijo!

Z nizom razstav FASCINO v ulični izložbi Centralne postaje Maribor raziskujemo fenomen fascinacije in ga v izhodišče postavljamo kot »redek prostor v času«. Kot prva bo Jasna Hribernik uresničila časovno zasnovano video-prostorsko kompozicijo z video delom Tense Present: NeMir. 
 
Umetnica lucidno zgosti sodobnost v prizor, ki pomenljivo drsi skozi čas, niha med že znanim, že zgodenim, kar je varno zasidrano nekje v minulosti že preteklega, v bralnem, filmskem, sanjskem, medijskem spominu, kot preostanek vizije, a sočasno grozeče odseva ostrino najbližje sedanjosti. Natančno krajevno izhodišče z veduto Mariborskega Lenta govori o umetničinem razmerju do tega prostora, a v nadrealnost prizora, ki je nabit s čustvi, kot jih sproža neposreden stik s silovitostjo osnovnih elementov zemlje, tli globlja resnica današnjega časa. Ta ni zgolj enigmatična in se ne vrti le okrog brutalne negotovosti, ampak vrta prav v neznosnost ponavljanja istega.

Jasna Hribernik (rojena leta 1959 v Mariboru, živi v Ljubljani) je filmska režiserka in ustvarjalka videofilmov, video instalacij in drugih večpredstavnostnih del. Študirala je filmsko in TV režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani ter obiskovala dvoletni študij dokumentarne režije na Discovery Campus Master School v Munchnu. Velikokrat je podpisana kot snemalka in compositing artist. Na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici sodeluje od leta 2012 kot predavateljica v magistrskem študijskem programu pri predmetu “Prostor in čas v gibljivih slikah”.
 
 S prijazno podporo Mestne občine Maribor, 
zahvaljujemo se Združenju EPEKA in Dejanu Ozimiču SOUNDBIRO.


Produkcija uho; oko: zavod za umetnosti in tehnologijo Maribor/ Centralna Postaja, 2016
 

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.