Fascino 2/4: Nika Autor

04.11.2016 19:00, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, MARIBOR

Fascino 2/4: Nika Autor


FASCINO 2/4

 

Nika Autor

Za Slavo

Vljudno vabimo na drugo v nizu razstav projekta FASCINO – tokrat Nika Autor razstavlja deli Za Slavo (2014) in Solidarnost (2011). Otvoritev razstave in pogovor z umetnico bo v petek, 4. novembra 2016, ob 19 uri; z umetnico se bo pogovarjala Petra Kapš.

Z nizom razstav FASCINO v ulični izložbi Centralne postaje Maribor raziskujemo fenomen fascinacije in ga v izhodišče postavljamo kot »redek prostor v času«. Nika Autor razstavlja deli Za Slavo (2014) in Solidarnost (2011).


Z delom Za Slavo umetnica re-animira ohranjeno arhivsko vizualno in jezikovno gradivo, povezano z narodno herojinjo Slavo Klavoro (rojena v Mariboru leta 1921, usmrčena v Mariboru leta 1941) – pomembno akterko slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. Slava Klavora je bila mučena in ustreljena s strani okupatorja zgodaj leta 1941. Po vojni je bila razglašena za narodno herojinjo. Delo odpira številna vprašanja – v aktualnem času tudi vprašanja pogumnih posameznic in njihove skrajne predanosti boju za skupnost, za družbena in politična prepričanja.


Film Solidarnost je ponovna obdelava filma Joyce Wieland, Solidarity iz leta 1973 in dokumentira protest delavk in delavcev v Ljubljani. Pri tem odpira vprašanja, kot so: kaj je solidarnost danes, kdo je solidaren, s kom in kdaj smo solidarni? Ideja za ponovno uprizoritev filma je nastala v času, ko se soočamo z grozljivo eksploatacijo delavcev, masovnimi odpuščanji, nemogočimi delovnimi pogoji, prestrukturalizacijo delovnega trga in, ko vprašanje solidarnosti skuša na manipulativen način zastaviti oblast.


Nika Autor deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Leta 2008 konča študij na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Umetniško prakso razume kot refleksijo družbene stvarnosti, ki prispeva k upiranju pogleda in ostrenju misli, k opolnomočenju in podajanju glasu in podobe neslišnemu in nevidnemu.

 

Je del kolektiva Obzorniške Fronte / OF.

www.obzorniska-fronta.si

www.autor.si

 

S prijazno podporo Mestne občine Maribor.

Zahvala: Muzej narodne osvoboditve Maribor.


Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.