Pogovor z Emo Kugler (Artist Talk), Ekstremno slovensko 2016

14.11.2016 18:00, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

Pogovor z Emo Kugler (Artist Talk), Ekstremno slovensko 2016

Festival MFRU+KIBLIX2016 združuje moči tudi z #mobilniudarnik in na 8. pogovoru s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami #ekstremnoslovensko2016 

v ponedeljek, 14. novembra ob 18. uri

Centralna Postaja

gosti vsestransko multimedijsko umetnico, videastko in filmarko Emo Kugler. 

Ema Kugler je umetnica renesančnega tipa: deluje kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka, multidisciplinarna umetnica z edinstvenim in svojevrstnim avtorskim izrazom. Je avtorica štirih celovečernih filmov, številnih video in kratkih filmov, performansov, likovnih instalacij … Odlikuje jo avtorski vizualni jezik, ki se napaja iz podzavesti, referira na metaforiko duhovne zgodovine in človeškega duha ter sledi najvišjim estetskim merilom. Njene gibljive slike so prikaz ritualov vsakdanjega življenja, interpretacija velikih mitoloških zgodb in angažiran komentar družbenih anomalij. “Če bi bila popolna – bi samo bila. Če bi bila velika in močna bi živela v prostrani marmornati pokrajini, bi klesala kipe. Če bi imela na voljo vse kemikalije in vso tehnologijo, bi eksperimentirala do nezavesti. Ker pa živim v ozkem svetu in zgolj po naključju uporabljam video tehnologijo, to maksimalno izkoriščam. To elektronsko orodje mi pomaga oblikovati ‘podobe’ sveta po svoji podobi – moj svet, mojo realnost, ki je popolnoma drugačna od drugih. Za vstop vanjo pa je potrebno zgolj pritisniti na PLAY." Je avtorica številnih video-filmov, likovnih inštalacij in performansov. Za delo na področju multimedialne umetnosti je leta 1994 prejela nagrado Zlata ptica, leta 1996 je na avstrijskem Festivalu narodov njej video-film Obiskovalec bil nagrajen z Bronastim medvedom, kasneje je prejela še nekaj drugih nagrad.

ENG: 
Ema Kugler is an artist of the Renaissance type: active as a director, screenwriter, set designer, costume designer, editor, multidisciplinary artist with a unique and singular authorial expression. She is the author of four feature films, numerous videos and short films, performances, art installations. She is distinguished by an original visual language, which is powered from the subconscious, refering on metaphors of spiritual history and the human spirit, and following the highest aesthetic criteria. Her moving images show the rituals of everyday life, the interpretation of large mythological stories and comment engaged social anomalies. 

FILMOGRAFIJA/FILMOGRAPHY
- Od Kapelce do KUDa (2014), dokumentarna tv nanizanka
- Odmevi časa (2013)
- Za konec časa (2008), celovečerni eksperimentalni film
- Le grand macabre (2005), celovečerni eksperimentalni film
- Homo Erectus (2001), kratki igrani video
- Postaja 25 (1997), kratki art video
- Tajga (1996), kratki art video
- Obiskovalec (1995), kratki art video
- Hydra (1993), kratki art video


https://sl.wikipedia.org/wiki/Ema_Kugler

http://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/oseba/5555/ema-kugler/

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.