Fascino 3/4: Arven Šakti Kralj Szomi

25.11.2016 18:00, Centralna Postaja Maribor, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

Fascino 3/4: Arven Šakti Kralj Szomi
FASCINO 3/4

Arven Šakti Kralj Szomi 
Doppelgänger // Spirit Double / Dušna dvojica //


Vljudno vabimo na tretjo v nizu razstav projekta FASCINO – tokrat Arven Šakti Kralj Szomi razstavlja delo Doppelgänger // Spirit Double / Dušna dvojica //.
 
Otvoritev razstave in pogovor z umetnico bo v petek, 25. novembra 2016,
 
ob 18:00; z umetnico se bo pogovarjala Petra Kapš.

Z nizom razstav FASCINO v ulični izložbi Centralne postaje Maribor raziskujemo fenomen fascinacije in ga v izhodišče postavljamo kot »redek prostor v času«. Arven Šakti Kralj Szomi razstavlja fotografsko delo Doppelgänger // Spirit Double / Dušna dvojica //.

V izložbenem projektu Doppelgänger // Spirit Double / Dušna dvojica // vizualna umetnica Arven Šakti Kralj Szomi nadaljuje sklop del z otroško dušo in podobo v ospredju in centru njene pozornosti. Projekt je nadgrajevanje in nadaljevanje dela zadnjega obdobja umetničinega ustvarjanja, od leta 2015, ko je prvič predstavila lebdečo deklico večjega formata v Muzeju norosti na Gradu Cmurek.  Delo, naslovljeno Blow-up, ki je bilo razstavljeno na tamkajšnji mednarodni razstavi in simpoziju, se je razvilo kot odgovor na vprašanja o podobi otroka v javnosti, ki so se pojavila ob njenem predhodnem ciklusu Nepisane zgodbe iz leta 2013. Iz majhnih intimnih podob otroka so se podobe povečale, povečave z novimi kompozicijami in umestitvami v prostor pa so se nadaljevale in se udejanjile v dveh nadaljnjih projektih leta 2016 – in sicer v veliki kompoziciji na platnu poimenovani Čudežna dežela v Cankarjevem domu marca ter še večji stropni prostorski postavitvi z naslovom Glej, ne glej junija v galerijskem prostoru Multimedijskega centra KIBLA.

Tokrat pa gre za bolj izčiščeno in stilizirano postavitev v izložbenem prostoru Vitrine Centralne postaje, kjer sta dve deklici – ali pa je to ena in ista – postavljeni ob bok vhodu in njuni podobi iz vsake strani nagovarjata obiskovalca ob vstopu v notranjost kulturnega središča. Mimoidočemu, na videz enaki kompoziciji, ponujata dramatično predstavitev lebdečih otrok v črnini, pobližje pa ugotovimo, da gre za dva različna posnetka. Deklici, dušna dvojica, lebdita navzgor ali padata navzdol. Gledalcu ne namenita pogleda. Obdaja ju tema. V nedoločljivem prostoru lebdečega spomina nadaljujeta cikel fotografskih razmišljanj in zgodb. Prehajata iz enega sveta v drug svet. Morda iz sveta otroštva v svet odraslih, časa, ko otrok zapušča svet domišljije in se poskuša spoprijeti s stvarnostjo, časa socializacije, ko zapusti domače gnezdo in vstopa v družbo. Morda iz znanega v neznano. Morda iz telesa v dušo. Ali obratno.

Pred seboj imamo precizno načrtovano, nežno in poetično podobo, ki zbudi dušo in popelje misli k rahlosti otroštva, dragocenosti življenja in bežnosti časa, ki nam je na razpolago. Obenem pa sta inscenirani deklici zrcalo, telo in duša, folklora, mit, zgodba sama v sebi. Doppelgänger.


Arven Šakti Kralj Szomi je diplomantka umetnostne prakse in sodobne kritiške teorije (Goldsmiths College, University of London), univerzitetna diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij in magistra umetnosti (ALUO UL). V svetu umetnosti deluje kot univerzitetna predavateljica, članica strokovnih žirij in komisij ter prevajalka strokovnih besedil o umetnosti. Kot vizualno umetnico jo poznamo po črno-belih insceniranih fotografijah prostorov otroštva ter zunanjih metaforičnih soočanjih z osebnimi in kolektivnimi spomini, pogosto postavljenimi v jukstapozicijo. Njena barvna vernakularna fotografija predstavlja podobe, ki so skrajno domače in intimne, dvoumne, a asociativne ter temelječe na subtilnem podvajanju motivov in pomenov. Njena dela se redno uvrščajo v odmevne samostojne in izbrane skupinske razstave doma in v tujini. Letos je s svojimi deli sodelovala na več kot 10 tovrstnih razstavah, med drugim: Pogled 8 – Pogled na slovensko umetnost doma in po svetu, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki; Üres vagy tele / Prazno ali polno, Slovenski kulturni center, Szentgotthárd, (HU); Sichtbar / In View, Fotogalerie Gmünd, Künstlerstadt Gmünd in Kärnten (AT); Glej, ne glej, Kibela, Maribor; Vmesni prostor – Refleksija čipke v sodobnih umetniških vizualnih praksah, Galerija na gradu, Loški muzej Škofja Loka, Inside Out III – Dvojice, Fotonični trenutki 2016, Ljubljana; Brezčasna Ofelija, Mala galerija, Cankarjev dom, Ljubljana; Čudežna dežela, Likovni kritiki izbirajo, Cankarjev dom, Ljubljana …

O projektu FASCINO: je niz umetniških del na pročelju in v izložbah Centralne Postaje Maribor. Med oktobrom 2016 in januarjem 2017 se bodo z in-situ umetniškimi postavitvami predstavili Jasna Hribernik, Nika Autor, Arven Šakti Kralj Szomi, Žiga Kariž; kuratorstvo Petra Kapš.
»Fascinus je zelo minljiv; prvič se prikaže prav zaradi svoje preobrazbe; drugič pa ta nova dvignjena oblika zaradi svoje kratkotrajnosti nastopa kot redek prostor v času.« Pascal Quignard
Izhajali bomo iz Quignardove koncepcije (redkega) prostora v času. Na lokacijo zasnovane umetniške uresničitve povabljenih umetnikov fascinacijo naslavljajo kot fenomen, ki hipnost razpusti skozi trajanje. Občutljivost človeka je pogosto povsem otopela in nekritična do uporabe in učinkov fascinacije kot manipulativnega orodja in usmerjevalca pogleda. 

S prijazno podporo Mestne občine Maribor.
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.