Sanjači (Video projekcija in pogovor z umetnico)

08.12.2016 19:00, Centralna Postaja Maribor, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

Sanjači (Video projekcija in pogovor z umetnico)

Avtorica: Maja Hodšček

Ime projekta: Sanjači ( video projekcija in pogovor z umetnico)

Vabljeni na projekcijo in pogovor z umetnico Majo Hodošček v četrtek, 8. decembra ob 19. uri v Centralno postajo.

Pogovor bo vodila kustosinja Irena Borić.

Na projekciji bo prikazano video delo; Rushing to my dance class, can't talk (2016). 

Delo je nastalo kot odziv na zavrnjeno prošnjo o začasni naselitvi mladoletnih beguncev v dijaškem domu v Kranju. Iz naslova Rushing to my dance class, can't talk lahko razberemo odsotnost običajnega verbalnega načina komukacije. Umetnico zanima kako skozi filmski jezik govoriti o nečem kar težko razumemo. K sodelovanju je povabila mlade breakdancerje iz Celja in jih prosila, če se lahko odzovejo na pesem Refugee to rap sirske rap skupine Refugess of Rap.

Pogovor, ki sledi projekciji se bo osredotočal na idejo imaginarne skupnosti, ki temelji na znanju in pomenih proizvedenih s strani vseh sodelujočih, upoštevajoč njihovo raznolikost in pravico do oblikovanja lastne resnice.

Sodelovanje s srednješolci je značilno za umetniško prakso Maje Hodošček, ki skozi mikro intervencije poskuša prodreti v težko pronicljivo tkivo šolske institucije.

 

Maja Hodošček (1984, Slovenija) je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in magistrirala na Dutch  Art Institutu v Arnhemu na Nizozemskem. Uporablja medij videja in instalacije, v svojem delu raziskuje socialne odnose skozi politiko sodelovanja in izmenjave, s posebnim poudarkom na reprezenetaciji v odnosu na dokumentarno. Osredotoča se na koncept dela kot sredstva samouresničitve, na dinamiko in proces dela transformativni potencial dela in pozicije v organizaciji in strukturi dela. Svoje delo je predstavila na samostojnih (Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb, Galerija Škuc, Ljubljana) in na skupinskih razstavah (Muzej istorije Jugoslavije, Beograd, Muzej sodobne umetnosti Ljubljana, deAppel, Amsterdam, Kunsthalle Exnergasse, Dunaj). Leta 2010 je prejela nagrado OHO.

 

Irena Borić je kuratorka in kritičarka. Diplomirala je iz zgodovine umetnosti in zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu in Arts and Heritage: Policy, Management and Education na univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem.  Bila je na kuratorski rezidenci v Helsinkih (2011), Celju (2012) in Dunaju (2015). Sodelavka je na projektu Ekonomije ljubavi/Politike osjećaja (2011-), Sram te bodi! (2013-) in net.cube (2015-).

Projekt je podprla Mestna Občina Maribor!

 

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.