Fascino 4/4: Žiga Kariž

16.12.2016 19:00, Centralna Postaja Maribor, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

Fascino 4/4: Žiga Kariž
Žiga Kariž, LEPOTA (detajl), 2016

FASCINO 4/4

Žiga Kariž
LEPOTA


Vljudno vabimo na četrto v nizu razstav projekta FASCINO – tokrat na razstavo umetniškega dela Žige Kariža. Otvoritev razstave LEPOTA in pogovor z umetnikom bo v petek, 16. decembra 2016 ob 19. uri; z umetnikom se bo pogovarjala Petra Kapš.

V izhodišču FASCINA je raziskovanje fascinacije, fenomena, ki ga določa  »redek prostor v času«. Za ulično izložbo Centralne postaje Maribor Žiga Kariž pripravlja nov izbor podob in se zanj ponovno ohlapno veže na sedemdeseta leta preteklega stoletja. Iz bližnje medijsko posredovane preteklosti tokrat izbira obraze lepotic. Že v umetnikovih preteklih delih je navzoče prilaščanje ženskih obrazov s svojevrstnim videzom, s specifično ”avro”; sedaj bo vsa pozornost moškega umetnika srednjih let usmerjena v obraze in podobe žensk, ki so v času njegovega otroštva oblikovale merila lepote, privlačnosti, ženskosti. Selekcija bo, kot običajno, odločilnega pomena. Morebiti lahko pričakujemo razjasnitev dilem, ki se vztrajno vrtinčijo med seksualnostjo in materinskostjo, kolikor jih je moč razrešiti v polju vidnega. Potopljenost v podobe in nekontrolirane vizualne, pa tudi telesne dražljaje, ki jim je človek izpostavljen v otroštvu, določa prihodnost in se v njej, simultano, tudi kaže. Umetnikov izbor bo, tako se zdi, povsem intimen, po meri njegovega okusa. Kako se lepota sedemdesetih dvajsetega stoletja srečuje z lepoto drugega desetletja enaindvajsetega stoletja? Kakšen je okus in preference sodobnega slikarja, ko krmari po estetiki in čutnosti rane mladosti?

Žiga Kariž (rojen 1973 v Ljubljani) je vizualni umetnik in profesor na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Diplomiral in magistriral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Živi in dela v Ljubljani.


http://zigakariz.com/

Projekt FASCINO je niz umetniških del na pročelju in v izložbah Centralne Postaje Maribor. Med oktobrom 2016 in januarjem 2017 se bodo z in-situ umetniškimi postavitvami predstavili Jasna Hribernik, Nika Autor, Arven Šakti Kralj Szomi, Žiga Kariž; kuratorstvo Petra Kapš.
»Fascinus je zelo minljiv; prvič se prikaže prav zaradi svoje preobrazbe; drugič pa ta nova dvignjena oblika zaradi svoje kratkotrajnosti nastopa kot redek prostor v času.« Pascal Quignard
Izhajali bomo iz Quignardove koncepcije (redkega) prostora v času. Na lokacijo zasnovane umetniške uresničitve povabljenih umetnikov fascinacijo naslavljajo kot fenomen, ki hipnost razpusti skozi trajanje. Občutljivost človeka je pogosto povsem otopela in nekritična do uporabe in učinkov fascinacije kot manipulativnega orodja in usmerjevalca pogleda.

Podatki o fotografiji:
Žiga Kariž, LEPOTA (detajl), 2016

S prijazno podporo Mestne občine Maribor.


Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.