SpoznajteRezidenta / MeetTheResident / BELI ŠUM #47: Mersid Ramičević

27.06.2017 20:00, CENTRALNA POSTAJA, Koroška cesta 5, Maribor

SpoznajteRezidenta / MeetTheResident / BELI ŠUM #47: Mersid Ramičević

Vljudno vabljeni na dogodek Meet the resident, rezidenčne platforme GuestRoomMaribor/SobaZaGoste, ki bo 27. 6. ob 20.00 v Centralni Postaji, Koroška cesta 5.

Freedging!, performativno-predavanje Mersida Ramičevića, skladatelja in improvizatorja, ki deluje na področju na objekt osredotočene kompozicije, instrumentalne in akuzmatične glasbe kot tudi v smeri skupnostno oblikovane glasbene izkušnje. Izhajajoč iz konceptualne osnove svojega dela, bo imel kratko predavanje na temo socialne koreografije - iz glasbene perspektive. V živo bo predstavil tudi zvočno instalacijo Cooling the music, ki je bila pred kratkim predvajana v okviru »klingt gut! Simpozija o Zvoku« v Kampusu za umetnost in medije v Hamburgu. Predstavljenih bo tudi nekaj njegovih prejšnjih del in aktualen projekt, ki je temelji na ideji o zvočnem pričevanju, ki bo v novembru predstavljen tudi v Muzeju sodobne umetnosti v Beogradu. Kot rezident Pekarne Magdalenske mreže Ramičević dela v Muzeju narodne osvoboditve, ki pokriva vzporednici industrializacije v Sloveniji in v »Jugoslovanskem Manchestru«, kot je bil Maribor poimenovan v drugi polovici dvajsetega stoletja. Njegov interes izhaja iz utelešene skupnostne izkušnje in kako se človeške navade in vzorci formirajo skozi skupnosti, ki so desetletja živele med industrijskimi in vojaškimi bloki in kako bi lahko te izkušnje preteklosti reflektirale historično estetsko senzitivnost v relaciji s hrupom.

Mersid Ramičević je skladatelj, improvizator in glasbeni esejist (predvsem v svojem maternem bosanskem jeziku), rojen v mestu Novi Pazar, v Srbiji.
Je absolvent Združenega evropskega magistrskega programa v Sodobne performativne umetnosti in kompozicije, magistriral pa je na Hamburški univerzi za glasbo in gledališče. Študiral je tudi na KMH v Stockholmu, CNSMD v Lyonu in na EMTA v Talinu. Sodeloval je na Akademiji za sodobno glasbo v Luzernu, Donaueschingen Music Days” v okviru "Programa za prihajajoče generacije" in na delavnici Acanthes / Ircam Compositon v Metzu.
Nastopil je na Simpoziju o zvoku "klingt gut!", v Hamburgu, na S.T.R.E.A.M. Festivalu (Sound and Music Computing Conference) v Kampnagelu, v Hamburgu, na Salle Varese CNSMD v Lyonu, na Gram Bienale Musiques en scene Lyon in v Amfiteateru opere v Lyonu,v La Maison de la Danse v Lyonu, na EMTA v Talinu in v okviru različnih koncertnih prizoriščih po vsej Evropi.
Prejel je podporo s strani hamburškega Mestnega sklada za mlade talente in hamburškega Študentskega centra, kot tudi od foundacije Otto Stoterau.
Med študijem na Akademiji za glasbo v Sarajevu (Bosna in Hercegovina), je Ramičević prejel posebno priznanje "Karim Zaimović" za akademske dosežke in prispevek k sarajevski in bosansko-hercegovski kulturi.
-----------------------------------------------------
Dogodek je produkcija Pekarne Magdalenske mreže, v soorganizatorstvu z zavodom uho; oko: in programom Beli šum.

Projekt SobaZaGoste je financiran s strani Ministrstva za kulturo in Mestne občine Maribor.


Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.