Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * // Špela Škulj: We Reflect Light, 2017

15.09.2017 20:00 - 11.10.2017, Vitrine | Centralna postaja, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * // Špela Škulj: We Reflect Light, 2017


Špela Škulj v izložbenim vitrinam prilagojeni fotografski instalaciji We Reflect Light raziskuje simbolni pomen svetlobe in njenih odsevov. Izhodišče njenega preizpraševanja predstavlja podoba »večnega vesoljnega dobrega«, kot svetlobo interpretirajo vzhodnjaški religijski sistemi. Avtorica predstavi brezimne portrete ljudi, postavljene v naravno okolje, ki z zrcali v rokah ustvarjajo odbleske in so videti kot svetlobna telesa. Odbleski svetlobe so v nenehnem gibanju, zato se širijo po celotni krajini, ki ob spreminjanju zunanjih pogojev (noč ali dan) postopoma dobivajo drugačno podobo. S tem fotografinja na metaforičen način (optimistično) sugerira, da kljub neizbežni dualnosti svetlobe, ki v sebi vedno nosi tudi anticipacijo smrti, vsak človek poseduje potencial, da deluje v smeri dobrega in pozitivnega.


Špela Škulj (1982) je fotografinja in vizualna ustvarjalka, ki od leta 2009 razstavlja doma in v tujini. Poleg fotografije se ukvarja z videom in ilustracijo. Njeni avtorski projekti so slogovno in žanrsko najbližje intimnemu dokumentarizmu. V njenih delih se pogosto pojavljajo teme nepovratnega vpliva človeka na naravo ter osamljenost in neosmišljenost človeškega bivanja v sodobnem svetu. Skozi vizualne prakse raziskuje različna pojmovanja svetlobe. Zanimanje za svetlobo kot fizični pojav pa je tudi razlog, da hkrati dela tudi kot gledališka tehnica in oblikovalka svetlobe. Živi in dela v Ljubljani.

www.spelaskulj.net


* V na ulico obrnjenem razstavišču Vitrine bo predstavljen cikel štirih zaporednih razstav združenih pod preprostim konceptom light boxa ali svetlobne škatle, ki se povezuje z običajno specifično namembnostjo vitrine. Izhodišče razstavnega ciklusa je raziskovanje svetlobe kot enega ključnih sestavnih elementov izložbenega okna in razmišljanje o njeni dvojnosti, tako v vsebinskem smislu, kot v likovnih in predstavitvenih z/možnostih. Vsak mesec se bo samostojno predstavila ena izmed izbranih avtoric, ki v svojem ustvarjanju spaja različne medije in naslavlja univerzalne teme, ponujajoč refleksijo trenutnega družbenega stanja in položaja posameznika/ice znotraj sodobne družbe in kulture, v kateri živimo. Vsak posamezen projekt predstavlja mestu in kontekstu prilagojena (site specific ali in situ) instalacija, ki povezuje fotografske, grafične, risarske ali drugače oblikovane podobe s svetlobnimi elementi. Ob tem bodo svetlobni elementi skupaj z zunanjimi dejavniki, kot so različni vremenski pogoji, kot sta denimo dan in noč, vplivali na percepcijo del. Vsaka izmed instalacij bo delovala celostno in atraktivno, tako podnevi kot ponoči, s spremenljivostjo njihovih vizualnih podob pa se bodo razširile tudi možne interpretacije istega dela.


Kuratorka: Jasna Jernejšek

Sodelujoče umetnice: Lenka Đorojević, Lina Rica, Špela Škulj, Neja Tomšič

 

Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * je delno  financiran s strani  Mestne občine Maribor.

 


Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.