Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * // Lina Rica, Pretakanje časa, 2017 - v procesu nastajanja

13.10.2017 19:00 - 08.11.2017, Vitrine | Centralna postaja Koroška cesta 5, 2000 Maribor, Slovenija

Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * // Lina Rica, Pretakanje časa, 2017 - v procesu nastajanja

Pretakanje časa (Time Transfusion) je večmedijska instalacija, v kateri umetnica Lina Rica raziskuje sodobno dojemanje časa. Skozi pogled na različne metode merjenja časa in njihovo preoblikovanje, si avtorica zastavlja temeljna vprašanja o ontoloških lastnostih časa in o njegovi rabi v informacijski dobi. S prehodom iz analognega v digitalni svet se avtorici zdi, da se čas giblje hitreje in manj organsko ter da ni prostora za vrzeli med številnimi dogodki. To nam lahko daje občutek, da se je čas skrčil in da pomenska struktura, na katero bi se lahko posameznik oprl pri ustvarjanju (sebi lastne) smiselne zgodbe, ne obstaja več. Osrednji del instalacije sestavlja video, ki prikazuje akcijo Iz morja v morje, kjer avtorica pretaka tri decilitre vode iz enega morja v drugo, alboransko v jadransko, jadransko v severno, severno v atlantsko... Akcija opozarja na nestabilnost sistemov, hkrati pa na vlogo in položaj posameznika v čedalje bolj odtujeni družbi, ki se odraža v nenehnem iskanju lastnega smisla.

 

Lina Rica (1980) je intermedijska umetnica, ki deluje na področju instalacij z uporabo videa, grafike, fotografije in animacije. V svojem delu obravnava družbene procese preteklih in sedanjih svetov ter njihove vplive na posameznika. Leta 2008 je zaključila je študij grafike na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Za svoje grafike je prejela več nagrad, njena dela pa so del zbirke MGLC, Oficina Arara, Critical Mass in Femicomix Portfolio. Med leti 2012 in 2016 je skupaj z Boštjanom Čadežem vodila umetniško voden galerijski prostor GaleRica v Makarski. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

www.linarica.com


* V na ulico obrnjenem razstavišču Vitrine bo predstavljen cikel štirih zaporednih razstav združenih pod preprostim konceptom light boxa ali svetlobne škatle, ki se povezuje z običajno specifično namembnostjo vitrine. Izhodišče razstavnega ciklusa je raziskovanje svetlobe kot enega ključnih sestavnih elementov izložbenega okna in razmišljanje o njeni dvojnosti, tako v vsebinskem smislu, kot v likovnih in predstavitvenih z/možnostih. Vsak mesec se bo samostojno predstavila ena izmed izbranih avtoric, ki v svojem ustvarjanju spaja različne medije in naslavlja univerzalne teme, ponujajoč refleksijo trenutnega družbenega stanja in položaja posameznika/ice znotraj sodobne družbe in kulture, v kateri živimo. Vsak posamezen projekt predstavlja mestu in kontekstu prilagojena (site specific ali in situ) instalacija, ki povezuje fotografske, grafične, risarske ali drugače oblikovane podobe s svetlobnimi elementi. Ob tem bodo svetlobni elementi skupaj z zunanjimi dejavniki, kot so različni vremenski pogoji, kot sta denimo dan in noč, vplivali na percepcijo del. Vsaka izmed instalacij bo delovala celostno in atraktivno, tako podnevi kot ponoči, s spremenljivostjo njihovih vizualnih podob pa se bodo razširile tudi možne interpretacije istega dela.


Kuratorka: Jasna Jernejšek

Sodelujoče umetnice: Lenka Đorojević, Lina Rica, Špela Škulj, Neja Tomšič

 

Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * je delno  financiran s strani  Mestne občine Maribor.  

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.