Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * Lenka Đorojević, Organoid, 2017

15.12.2017 19:00 - 12.01.2018, Centralna postaja Koroška cesta 5, 2000 Maribor, Slovenija

Cikel Škatla svetlobe / Box of Light *  Lenka Đorojević, Organoid, 2017

Lenka Đorojević, Organoid, 2017
15. december 2017–12. januar 2018

Interaktivna instalacija Organoid Lenke Đorojević obravnava pojav množičnega uživanja psihotropnih farmakoloških substanc v sodobnih družbah. Avtorico zanimajo predvsem načini konceptualizacije, promocije in percepcije zaužitih zdravil, prek katerih so slednja postala družbeno sprejemljiva oblika samozdravljenja. Organoid naslavlja dve poglavitni vprašanji, in sicer na kakšen način je samozdravljenje mentalnih težav legitimizirano v medijih in javnem diskurzu ter v kolikšni meri je obravnavani pojav posledica liberalizacije in privatizacije tržišča psihopatologij? Že na prvi pogled je jasno, da kompleksnost sodobnega sveta prekomerno obremenjuje naše možgane in nas sili v iskanje (farmakoloških) rešitev. Sočasno pa so nam ponujene rešitve po množično-potrošniškem modelu, kjer smo priče inflaciji vedno novih psiholoških motenj, re-klasifikaciji motenj v bolezni ter legitimiranju celotnega procesa s strani akademskih skupnosti, ki le s težavo skrivajo svoj tržni interes. Organoid je torej vozlišče interesov farmacevtskih kompleksov, akademskih skupnosti ter sebičnih potrošnikov, kjer se pod pretvezo trženja zdravja obravnava simptome in ne vzroke družbeno pogojene norosti.

Lenka Đorojević (1982) je interdisciplinarna umetnica in kuratorka, ki deluje na različnih področjih sodobne umetnosti. Diplomirala je leta 2008 na ALU v Trebinju (BiH), leta 2013 je magistrirala na ALUO v Ljubljani in končala šolo Svet umetnosti SCCA–Ljubljana. Leta 2015 je v tandemu z Matejem Stupico prejela nagrado skupine OHO. Od leta 2014 sodeluje z Društvom Ljudmila, Zavodom Projekt Atol in Inštitutom za sodobno umetnost ISU v Črni gori.

Besedilo: Bojan Stefanović, O principih delovanja Organoida
Tehnična podpora: Matej Stupica

* V na ulico obrnjenem razstavišču Vitrine bo predstavljen cikel štirih zaporednih razstav združenih pod preprostim konceptom light boxa ali svetlobne škatle, ki se povezuje z običajno specifično namembnostjo vitrine. Izhodišče razstavnega ciklusa je raziskovanje svetlobe kot enega ključnih sestavnih elementov izložbenega okna in razmišljanje o njeni dvojnosti, tako v vsebinskem smislu, kot v likovnih in predstavitvenih z/možnostih. Vsak mesec se bo samostojno predstavila ena izmed izbranih avtoric, ki v svojem ustvarjanju spaja različne medije in naslavlja univerzalne teme, ponujajoč refleksijo trenutnega družbenega stanja in položaja posameznika/ice znotraj sodobne družbe in kulture, v kateri živimo. Vsak posamezen projekt predstavlja mestu in kontekstu prilagojena (site specific ali in situ) instalacija, ki povezuje fotografske, grafične, risarske ali drugače oblikovane podobe s svetlobnimi elementi. Ob tem bodo svetlobni elementi skupaj z zunanjimi dejavniki, kot so različni vremenski pogoji, kot sta denimo dan in noč, vplivali na percepcijo del. Vsaka izmed instalacij bo delovala celostno in atraktivno, tako podnevi kot ponoči, s spremenljivostjo njihovih vizualnih podob pa se bodo razširile tudi možne interpretacije istega dela.

Kuratorka: Jasna Jernejšek
Sodelujoče umetnice: Lenka Đorojević, Lina Rica, Špela Škulj, Neja Tomšič

Cikel Škatla svetlobe / Box of Light * je delno  financiran s strani  Mestne občine Maribor. 

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.