ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO in Beli Šum/MFRU preddogodki - Kikiriki in Die! Goldstein

19.02.2019 20:00, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, Maribor

Kikiriki: Radio Drama (2019)

Delo Radio Drama je osnovano na manipulaciji različnih radijskih iger, posnetih na kasetah, s čimer oživlja to izumirajočo umetniško obliko. Kasete so manipulirane z različnimi efekti, zvočni krajino pa soustvarjajo še zvoki sintetizatorjev zvoka in malega teremina.

Die! Goldstein: Dystopia Utopia (2017)

Z odsevanjem alternativnih stanj človeškega obstoja in njegovih posledic Die! Goldstein ponuja težko, a upanja polno potovanje po človeški izkušnji, z globalnimi podobami vključuje pereče družbene probleme. Navdihujoč in spodbuden kino v živo s kinematično zvočno krajino.

Kako izstopiti iz zemeljske toksične bolečine in prestopiti v sproščajočo praznino vesoljskega vakuuma. Psihedelično avdiovizualno potovanje.

Kikiriki je že dvajset let dejavna v raznih glasbenih kolektivih. Najprej kot vokalistka, kasneje kot instrumentalistka in od leta 2009 kot solo noise izvajalka. Osredotoča se na eksperimentiranje z v živo sproduciranim zvokom iz predvsem analognih sintetizatorjev. Kot Kikiriki je izšlo že devet izdaj, od tega nekaj v sodelovanju. Večina posnetkov je posnetih v živo, v studiu ali na koncertu.

Die! Goldstein je berlinski projekt Diega Mara, skladatelja, fotografa in video umetnika. Doslej je več kot stokrat nastopil v okoli petnajstih različnih državah, v mestih, kot so London, Rim, Berlin, Barcelona, Tokio, Istanbul in Sarajevo ter delil oder z glasbenimi skupinami, kot so Mogwai, Dave Phillips in Addictive TV. Od 2017 predstavlja svoj performans s kinom v živo Dystopia Utopia po vsem svetu.
 
  ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO in Beli Šum/MFRU preddogodki

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je cikel elektroakustičnih performativnih zvočnih dogodkov, ki predstavljajo premierna dela – plod sodelovanja slovenskega in mednarodnega umetnika.

Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO je projekt z dolgoletno tradicijo, s katerim Cona na kreativen način združuje in predstavlja izvajalce iz različnih eksperimentalnih glasbenih zvrsti in vzpostavlja platformo, ki zagotavlja trajne pogoje za mednarodna sodelovanja in izmenjave umetnikov in koncertne predstavitve novih zvočnih del.

S poskusi predrugačenja glasbenih produkcijskih metod, skladanja in improvizacij nameravamo v prihodnjem letu še poudariti pomen avdiovizualnih načinov izvedbe in vzpostaviti možnosti za artikulacijo in senzibilizacijo izkušnje poslušanja, percepcije so-odnosov in sobivanj, hibridnih, akustičnih zvokov in prostorskih postavitev. Prisluhniti bo mogoče improviziranim zvočnim strukturam, v katerih se izmenjujejo ponavljajoči se mehanski in sintetizirani algoritmični elementi, kot tudi posnetki zvočnih krajin in procesiranih zvočil, noise drone glasbe, pa vse do spoja sodobne komponirane z elektronsko glasbo.
 

Anthony Pateras (Avstralija) – Maja Osojnik (Slovenija): 

Sreda, 22. maj 2019 ob 20.00

Kino Šiška, Komuna, Ljubljana

Četrtek 23. maja 2019, ob 20.00

Centralna postaja, Maribor


Anthony Pateras: This Ain’t My First Rodeo (2017)

Projekt raziskuje psihoakustične interakcije med dvema sintetizatorjema zvoka v kvadrofonični postavitvi. Tvarino sintetizatorjev zvoka dopolnjujejo materiali, ki so ustvarjeni in preobraženi z zakasnitvijo 1/4-palčnega magnetofonskega traku. Ti elementi se spojijo in okrepijo produkcijo zvočnih fenomenov in emisij tretjega ušesa. 

This Ain’t My First Rodeo je naročila organizacija APRA AMCOS Art Music Fund v partnerstvu z Avstralskim glasbenim centrom.

Anthony Pateras je avstralski skladatelj/performer, ki se v svojem delu trenutno osredotoča predvsem na elektroakustično orkestracijo, začasne halucinacije in zvočne fenomene. Pateras je napisal preko 75 koncertnih del, ki so jih odigrali Losangeleški filharmoniki, Avstralski komorni orkester in Simfonični orkester BBC. Izdal je preko 40 albumov, vključno s sodelovanji s slavnimi imeni, kot so Mike Patton, Stephen O’Malley in Valerio Tricoli ter sodeloval tudi pri filmih z animatorko Pio Borg, producentom Françoisom Tetazom in književnim kritikom Sylvèrejem Lotringerjem.


Kurator in projektni vodja: Brane Zorman

Urednica zloženke in organizacija: Jasmina Založnik

Produkcija: CONA zavod za procesiranje umetnosti, 2019
Koprodukcija: CUK Kino Šiška

Partner Centralna postaja Maribor/MFRU/MKC/Fundacija Sonda

Program Cona sofinancira MOL – oddelek za kulturo. Cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.