Frank Bretschneider: Kippschwingung

15.06.2012 22:00, Kino Udarnik

Frank Bretschneider: Kippschwingung

Subtilna in minimalistična glasba Franka Bretschneiderja, znana po kompleksnih ritmičnih strukturah, natančnem občutku za čas in prepletenih teksturah, izhaja iz zvoka prvega analognega sintesajzerja iz časov Nemške demokratične republike, Subharchorda, ki so ga oblikovali v 60. letih. V performansu, naslovljenem „Kippschwingung“, Bretschneider povezuje svoj zapleten in intimen odnos do ritma z značilno zvočno estetiko Subharchorda. Z napravo za ritmiziranje, razvito posebej za ta instrument ter abstraktnimi zvoki, ki se v zvočnem smislu gibljejo med hrupom in tonom, skuša povezati to že skoraj pozabljeno tehnologijo s sodobnimi tehnikami produkcije in muziciranja. Ob otvoritvi projekta AS WE SPEAK bo Frank Bretschneider predstavil avdiovizualno različico performansa »KIPPSCHWINGUNG«, ki je nastala v okviru projekta „SOUND EXCHANGE – eksperimentalna glasbena scena srednjevzhodne Evrope“ in v sodelovanju z uho;oko Zavodom za umetnost in tehnologijo Maribor. 

http://www.frankbretschneider.de

 

AS WE SPEAK – Jeziki prihodnosti

Projekt AS WE SPEAK, združuje umetniška dela, ki raziskujejo procese preoblikovanja in prevajanja različnih jezikov in zvokov. Cilj projekta je ujeti različne možnosti komunikacije ter izražanja, ki so zmeraj odraz političnega stanja in zgodovinskega dogajanja. Kako se jezikovna področja razvijajo v hitro spreminjajočih se družbah, v svetu, kjer 80 odstotkov populacije govori 50 najbolj razširjenih jezikov? Je komunikacija sedaj lažja? Ali bo to pripeljalo do razdrobitve in črnih lukenj zaradi individualnih posebnosti različnih jezikov? Prav jezikovni in znakovni sistemi v globalnem svetu predstavljajo svojevrsten izziv za komunikacijo. Kako se jezikovna področja spreminjajo znotraj odprtih meja stalno spreminjajoče se evropske javnosti? Je možno ovreči trditev Ludwiga Wittgensteina “Meje mojega jezika so meje mojega sveta”?

Maribor, drugo največje mesto Slovenije, je po osamosvojitvi leta 1991 izgubil predhodno pomembno vlogo industrijskega središča bivše Jugoslavije. Izgube v gospodarstvu so se odražale v povečanju števila brezposelnih in tudi v zmanjšanju števila prebivalcev v Evropi. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo leta 2004, kasnejšim podpisom Šengenskega sporazuma v letu 2007 ter uvedbo evra v istem letu so se za Maribor in celotno regijo pričele oblikovati nove možnosti, katerih izid do sedaj še ni znan

amosvojitvi leta 1991 izgubil predhodno pomembno vlogo industrijskega središča bivše Jugoslavije. Izgube v gospodarstvu so se odražale v povečanju števila brezposelnih in tudi v zmanjšanju števila prebivalcev v Evropi. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo leta 2004, kasnejšim podpisom Šengenskega sporazuma v letu 2007 ter uvedbo evra v istem letu so se za Maribor in celotno regijo pričele oblikovati nove možnosti, katerih izid do sedaj še ni znan.

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.