KOLEKTIVA / Izbrana video dela

12.07.2012 21:00 - 08.08.2012, Koroška cesta 5, Maribor

KOLEKTIVA / Izbrana video dela
Predvajali se bodo naslednji videi:

- First Impression (Na prvi pogled), 2004, 9', brez zvoka (12.–21. 7. 2012)
- Hiteti ali biti temeljit?, 2004, 3' 25” (22.–31. 7. 2012)
- Special Place in the City – Graz (Posebni prostori v mestu – Gradec), 2006, 38' (1.–8. 8. 2012)
 
 
Za delo skupine KOLEKTIVA je značilno raziskovanje različnih aspektov komunikacije, medosebnih odnosov in vsakdanjega življenja. V svojih projektih združujejo zanimanje za intimne zgodbe posameznikov, kar je po eni strani blizu pripovedovanju zgodb (»storytelling«), po drugi strani pa se spogledujejo z voajerstvom. Kot skupina se odzivajo na »trenutne situacije«, kar pomeni, da je v izhodišču njihovih projektov odziv na okolico, v kateri se znajdejo. Umetnice večkrat sodelujejo z različno publiko. Posameznike, mimoidoče ali določene interesne skupine povabijo k sodelovanju in jih vključijo v svoje projekte kot izvor ali enakovredne partnerje. Avtorice dojemajo ustvarjalni proces kot preplet domišljije, pogajanj, izmenjave in sodelovanja. 

Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič so v  desetih letih skupnega delovanja pripravile več samostojnih razstav in sodelovale na mnogih mednarodnih skupinskih razstavah v Atenah, Nottinghamu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Zagrebu, Sarajevu, na Dunaju, v Gradcu, Berlinu, Varšavi, Rimu, Veroni in Benetkah. Z različnimi projekti v okviru platforme Special Place in the City (Posebni prostori v mestu) so se zapisale med sodobne umetnice, ki utirajo pot novim likovnim praksam in v svoje delo uvajajo postopke izmenjav in sodelovanja. Predvsem ta projekt, ki letos teče že osmo leto zapored, jim je omogočil preboj na mednarodno likovno sceno.
Vse tri umetnice delujejo tudi kot uspešne samostojne avtorice. V okviru Zavoda Kolektiva in v sodelovanju z ljubljansko galerijo Photon Metka Zupanič in Vesna Bukovec pripravljata projekcije in razstave sodobne mednarodne video umetnosti.


Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.