Rajko Bizjak: Zvezdni prah, 2007/2009

09.08.2012 20:00 - 05.09.2012, Koroška cesta 5, Maribor

Rajko Bizjak: Zvezdni prah, 2007/2009
Fotografija med dokumentom in artefaktom

Avtorski fotografski projekt Rajka Bizjaka (r. 1963) »Zvezdni prah«, deluje na več aktualnih nivojih. Z digitalno revolucijo se je vrednost fotografije in fotografa drastično spremenila. Fotograf danes ne nastopa več v vlogi ultimativnega mojstra, prav tako fotografiranje ni več zaprt dogodek. Število uporabnikov digitalne fotografije se je zelo povečalo. Večina ljudi za svoje privatne potrebe fotografira že z najmanj polprofesionalno digitalno fotografsko opremo. Komunikacija med fotografom in modelom je prerasla v javni dogodek, ki je v video formatu objavljen na spletu. Tako imenovane 'Stock' fotografije zapolnjujejo rubrike magazinov in celo reklamnih kampanij. Socialna omrežja z atraktivnimi fotografijami samopredstavitev in dinamike konstrukcij različnih identitet mnogokrat sovpadajo z umetniškim kontekstom. Vrednost fotografiji pada. Kako ločiti med dokumentom, hitrim posnetkom (t.i. "snap-shotom") in artefaktom?
 
Rajko Bizjak (r. 1963) nam na to vprašanje posredno odgovarja s serijo fotografij “Zvezdni prah”, kjer
vzpostavlja povezavo med človekom in njegovo anatomijo, ter vesoljem. Fotografski motivi prerezov različnih človeških notranjih organov so abstrahirani in estetizirani do mere univerzuma in teles kot posledic zvezdnih eksplozij, katastrof. Abstrakcija oz. estetizacija omogočata hkrati komunikacijo z javnim prostorom in njegovo širšo publiko. Najintimnejši deli človeškega telesa kot so notranji organi, bodo na ogled mimoidoči publiki v izložbah fasade Centralne postaje. Fotografska serija zavzema pozicijo čistega artefakta in diskretne umetniške intervencije v javnem prostoru.

Rajko Bizjak se s fotografijo ukvarja od leta 1976. Je diplomant Akademije dramskih umetnosti v Zagrebu, smeri Filmska in TV kamera. Dela kot svobodni umetnik  - snemalec in fotograf. Od leta 1985 je sodeloval na številnih samostojnih, soavtorskih in preglednih razstavah. Njegova dela se nahajajo v domačih in tujih kolekcijah.
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.