Short cut: Petra Feriancova in Peter Barenyi

06.09.2012 20:00 - 29.09.2012, Koroška cesta 5, Maribor

Short cut: Petra Feriancova in Peter Barenyi
Short cut: Petra Feriancova in Peter Barenyi
Shortcut je bližnjica ali hiter vpogled v Slovaško video umetnost. Predstavlja video dela Petre Feriancove in Petra Barényia v izložbenem oknu, zelo netipičnem prostoru za predstavitev umetniških del. Avtorja s tem poudarjata kontrast med javnim in zasebnim prostorom, pozornost usmerjata na video ter sledita spremembam v njunem okolju.  Vsakodnevnost v različnih oblikah, individualizirana ter z intimnim izrazom, igra pomembno vlogo v galerijskih instalacijah obeh. Postavitev del je na meji med notranjostjo in zunanjostjo ter s tem ponuja nove možnosti za njihovo branje oz. interpretacijo. Javni prostor je uporabljen kot nekakšen vir kultiviranja socializacije gledalca ter pušča avtorjevo umetniško delo odprto za interpretacije. 
 
Kurator: Mišo Štofa
 
Peter Barenyi (1978) je slovaški sodobni umetnik, ki živi in dela v Bratislavi. Je tudi podiplomski študent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Bratislavi, v studiu Ilone Németh. Razstavljal je po številnih prizoriščih, naj omenimo le nekatere: Creative unit: Galerija Medium, (Bratislava, 2012), 1. mednarodni festival eksperimentalnega filma in digitalnih medijev: Slovaška narodna galerija  (Bratislava, 2012), V-ideo points, on-line razstava (artycok.tv, 2011), Twist: 91mQ Art project space (Berlin, 2011), Water blood and juice from fresco: Galerija Nádor (Pecs, 2011), Mobilnale 2: parkirišče v Pragi, (Praga, 2010), Nuit Blanche: ulice v Košicah, (Košice, 2010). Samostojne razstave: JOIN US!: dogodek v galeriji Enter (Bratislava, 2011; z Ejo Deveckovo), razstavni salon galerije Enter (Bratislava, 2011), Galerija Kostka (Praga, 2010;  z Ejo Deveckovo in Ivanom Svobodo), Tension v galeriji Space (Bratislava, 2009; z Ejo Deveckovo).
Ukvarja se predvsem z video umetnostjo, zvočno umetnostjo in instalacijami. V svojih delih želi zajeti neposredna vsakodnevna okolja ter se posvetiti preizpraševanju zasebnih prostorov. Filmi, v katerih pogosto uporablja zanke (loops) so velikokrat dela z močnim čustvenim nabojem. 
 
Petra Feriancova (1977) je sodobna umetnica, ki živi in dela v Bratislavi. Leta 2003 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Rimu. Sodelovala je pri številnih umetniških dogodkih, med drugim v: Secession Museum (Dunaj) (2010); Eastside Projects, Birmingham (2009); Musée d'Art Moderne de Saint-Etienne (2008).  Samostojne razstave: Moravian Gallery, Brno (2008), ISCP, New York, (2011), Slovak National Gallery, Bratislava (2011) ter Jiri Svestka, Berlin (2012). Leta 2010 je prejela prestižno slovaško umetniško nagrado Oskár Čepan. Njeno delo sloni na sodobnih vizualnih jezikih, uprabi konceptualnega slikarstva skozi instalacije, in situ delih ter fotografijah. Zanimajo jo preprosti čustveni odzivi, raziskuje pa tudi procese zaznavanja, spomina in načinov njihove interpretacije.  
 
Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.