Duh časa | čas duhov

15.11.2012 18:18 - 12.12.2012, Centralna postaja, Koroška cesta 5

Duh časa | čas duhov
Za mesec november smo v Centralni postaji imeli predvideno postavitev umetniškega  projekta Duh časa | čas duhov Jureta Markote. Umetnost bi danes morala sprožati impulze, ki odpirajo miselne procese ter refleksijo na obstoječe družbeno stanje. Smiselna je le, ko in če, govori o konkretnih problemih ter o možnih rešitvah. V zadnjem času lahko pogosto naletimo na tekste ali umetniška dela, ki problematizirajo pozicijo umetnika in njegovo vlogo v družbi. Tako tudi delo Markote. Ker je sistem, katerega del sta umetnik in producent, problematičen, smo se v kolektivu odločili, da vam predstavimo le koncept dela Markote ter z obrazložitvijo geste pojasnimo tudi našo situacijo v tem trenutku.

Jure Markota je nameraval v izložbe ter notranjost prostora Centralne postaje postaviti  prostorsko instalacijo sestavljeno iz pozlačenih železnih gradbeniških podpornikov oz. stebrov. Objekt, ki bi se raztezal v prostoru od tal do stropa ohranja svoje življenje, ki ima svoj jezik, izvor in zgodovino. Steber je eden izmed bistvenih podpornih elementov v arhitekturi, ki nosi in povezuje različne ravni. Tako bi se simbolično lahko gledalo tudi na umetnika v današnji družbi, ki ponavadi izhaja iz stiske, jo opomenja in skozi ta proces potencialno prinaša neke vrste katarzo, ki ni nedosegljiva tudi gledalcu. Umetnik bi lahko bil steber družbe, ampak je danes bolj podpornik le-te. Podpornik, ki zalaga lastna sredstva, da lahko izpelje projekt, za katerega upa, da mu bo ob naslednji prijavi na razpis služil kot dobrodošla referenca za prihodnje financiranje.  Ni več pomembna kvaliteta ampak zgolj kvantiteta, pomembno je število razstav na koncu leta in ne več kateri umetniki so razstavljali in kaj so nam predstavili. Markotini podporniki so površno pozlateni, s čemer je umetnik želel izpostaviti zadnji podcenjen operativni člen v verigi, brez katerega ne bi prišlo do nobene realizacije, pa naj si bo to na področju obrtništva ali umetniške produkcije, ob vsem tem pa se mora umetnik še dodatno spopadati s prevladujočim mnenjem, da je biti umetnik privilegij, ki prinaša svobodo ter lagodno in lahkotno življenje.

Prevpraševanje nastale situacije s produkcijo, za katero ni sredstev, bi pomenilo le perpetuiranje zaganjanja in podpiranja mačehovskega sistema, v katerem živimo. Eden izmed naših konkretnih problemov je ta, da se sredstva na področju kulture bolj in bolj krčijo, nakazila zamujajo ali pa so obljubljena z nezavezujočimi pogodbami in tega žal ne moremo problematizirati tako, da vztrajamo s produkcijo. To bi le še povečevalo naš dolg, ki po vsej verjetnosti ne bo mogel biti povrnjen iz obljubljenih sredstev. S tem sem se dotaknila začaranega kroga utečenega sistema financiranja kulturne produkcije, ki se začne s  prijavo programa na lokalni ali državni razpis, temu sledi (v najboljšem primeru) odobritev sredstev, kar se lahko, kot smo bili temu priča v Mariboru, zgodi šele v novembru, kar pomeni, da bomo sredstva za izvedene projekte v tekočem letu dobili šele decembra. Producent skozi vse leto zalaga lastna sredstva, podpisujejo se pogodbe z obrtniki in umetniki, kmalu neporavnan dolg privede do izvršbe na sodišču, temu sledi zablokiran tekoči račun, kar prinese pečat slabe bonitetne ocene in tako se producentu onemogoči tudi, da bi lahko na banki pridobil kredit za odplačilo nastalih dolgov.

Obstoječ sistem je rezultat našega in vašega odnosa do sveta. Mi smo tisti, ki ga lahko ali podpremo in skozi to vzdržujemo, ali pa kaj spremenimo. Težko je obstajati v dveh dimenzijah hkrati – razumeti, kako narobe se stvari odvijajo ter obenem tiho in servilno vztrajati. Tako je tukaj, ob vsej strogosti in toleranci, kar ju premorem, edina smotrna poteza zaustavitev produkcije zavoljo vseh neplačanih računov, dolgov in neznank, s katerimi smo bili pospremljeni v to kulturno leto 2012. 
 
V imenu Centralne postaje, programska vodja Lucija Smodiš

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.