Rene Rusjan: Tako daleč in tako blizu! (Centralna postaja)

21.03.2013 19:00 - 14.04.2013, Centralna postaja, Koroška cesta 5

Rene Rusjan: Tako daleč in tako blizu! (Centralna postaja)

Centralna postaja. Central do Brasil. Tokyo Station. Zidani Most. Prihodi, odhodi. Berlin in nebo nad njim. Kairo. Chiang Mai, Bangkok. Pivka. Casaterra. Ceglie. Lecce. Velika mesta, mala mesta in še manjše postaje na poti. Filmi, ki brzijo mimo. Sanje, misli, želje, strahovi , hrepenenja. Ljubezni, sovraštva, nelagodja, ljubezni, ljubezni. Šepetanja. Pogovori v glavi, medtem ko potujemo skozi pokrajino. Ko živimo v svojem filmu. Ko menjamo perone, kupujemo karte, brzimo skozi množico. S svojimi željami in skrbmi, hrepenenji in vprašanji. Smo v svojem filmu. Je ta drugačen na Zidanem mostu kot v Kampali?


Postavitev Tako daleč in tako blizu! (Centralna postaja) je narejena posebej za to priložnost, vendar uporablja materiale, ki nastajajo v mojih večletnih projektih. Za fotografije in video sem uporabila posnetke, ki sem jih naredila z različnimi ljudmi na različnih koncih sveta, v različnih poglavjih projekta v nastajanju Faraway So Close! (Distance conversations). Uporabila sem tudi posnetke s potovanj z vlaki, ki jih snemam več kot desetletje. Fascinira me, kako bližje sebi sem, ko sem daleč proč. In ko pletem mreže med neznanci, ki so daleč vsaksebi, pa vendar na nek način tako blizu.


Če me je lansko leto izložba Centralne postaje v vlogi kuratorice in mentorice pri povabilu svojim študentkam (Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici) pritegnila predvsem kot 'nočna izložba', me v tem hipu pritegne 'centralna postaja'.

Rene Rusjan

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.