VITRINE - DaDa Da Academy: STOCKBURGER / PENKER / FAUST

20.12.2013 19:30 - 05.01.2014, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

VITRINE - DaDa Da Academy: STOCKBURGER / PENKER / FAUST

Predstavitev Stockburger / Penker / Faust se ukvarja z odnosom med staro kulturno uporabo maske in sodobne oblike subjektivizacije, ki uporabljajo maskiranje, kot so moda ali avatarji v spletnih igrah in igre v kostumih. Kot je dejal Claude Levi Strauss, lahko maska postane tisto, kar ločuje naravo od kulture, hkrati pa omogoča preoblikovanje v duhu ali žival v animističnih in spiritualnih kulturah. Predstavljena dela Elisabeth Penker, Axela Stockburgerja in Marine Faust se želijo umestiti v vmesnih prostorih med masko in na osebo.

Marina Faust: The Strati Portraits

Filmski režiser Erich von Stronheim je od svojih igralcev zahteval, da so pod kostumi nosili tudi sovpadajoče zgodovinsko spodnje perilo, saj je bil prepričan, da bo to doprineslo k avtentičnosti njihove igre.

V Centralni Postaji predstavljam plakat, ki prikazuje 'The Strati Portraits',  Brez naslova (Avtoportret v črnem), 2011-2013. 'The Strati Portraits' ni mogoče kategorizirati. Vsak je lahko del portreta, tako kot sem jaz. 'The Strati Portraits' so kolaži, temelječi na portretu, ki sem ga fotografirala in izrezala 35-krat. Te kopije so nanesene ena na drugo, tako da se vidi le zgornji sloj, nanosi teh izrezkov pa ustvarijo določen volumen, relief, nekakšno slojevitost.


Elisabeth Penker: Split-Representation Ferdinand de  Saussure 1&2,  C- Print, 2013

"Deljena predstavitev" ki jo srečujemo v nekaterih kulturah je opisal Franz Boas: " Žival je zamišljena kot prerezana čez pol od glave do repa ... med očmi je velika poglobitev, ki poteka po nosu" To kaže, da se glave same ne sme gledati frontalno, ampak da je sestavljena iz dveh profilov, ki mejijo na usta in nos ... bodisi živali so predstavljene kot razdeljene v dva dela, ki sta v profilu združena, ali pa je prednji del glave prikazan z dvema sosednjima profiloma teles.

Axel Stockburger - Video: "Ork Warrior"

Video "Ork Warrior" portretira oboževalca online računalniške igre World of Warcraft, ki je naredil masko avatarja, ki ga igra znotraj igre. Video se poigrava z mejami med fikcijsko realnostjo in realnim svetom tega kitajskega oboževalca. Sam sem očaran nad igrami v kostumih, saj se te dotika veliko vprašanj, ki so pomembna za mojo umetniško delo. Na primer vprašanje, kako se kulture spremenijo pod vplivom sodobnih globalnih medijskih kultur. Kaj to pomeni za oboževalce in občinstva prilagoditev in preoblikovanje teh simbolov? Poleg tega kostumska igra odpira številna vprašanja v povezavi z identifikacijo.

Koncept, kamera, montaža: Axel Stockburger, Century Noah Cosplay Group
Chongqing prevod: Li Xiaoxi
Financirano s strain bm:ukk in WWTF

v sklopu mednarodnega projekta CORE NETWORK/CENTRALNA MREŽA – 2014

DaDa Da Academy >>

Fotogalerija @Flickr >>

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.