EXP_LAB: Marko Ornik: Iskanje vizualnih meja slike

06.02.2014 19:00, Centralna Postaja, Koroška cesta 5, 2000 Maribor

EXP_LAB: Marko Ornik: Iskanje vizualnih meja slike

Predstavitev HD filmov

naslov: SVETLOBA Z ROBOV, HD video
ciklus:  GPSP (GIBLJIVI PROSTORI SLIKARSKE PODOBE)
avtor videa: Marko Ornik
avtor slik: Oto Rimele
TL fotografija: Andrej Cvetnič

naslov: ČRNA SLIKA, HD video
ciklus:  GPSP (GIBLJIVI PROSTORI SLIKARSKE PODOBE)
avtor videa: Marko Ornik
avtor slik: Sandi Červek
steadycam: Igor Weingerl 

- Iskanje vizualnih meja slike – 

Nadaljevanje GPSP ciklusa video zapisov likovne produkcije/ustvarjanja akademskega slikarja Ota Rimeleta, kjer se lotevam iskanja kinematične podobe skrajnih vizualnih meja slike.
Izhodišče tokratnega svetlobno-časovnega raziskovanja  je postavitev slikarske kompozicije, ki sestoji iz lamel iz upogljivega, prosojnega, mestoma obarvanega pleksi stekla, ki so nameščene v prostoru, druga ob drugi, naslonjena na transparentno-mlečno stekleno površino. Podoba temelji na svetlobno-časovni komponenti, ki je v tem primeru neprestano prisotna. Radikalno iskanje izničitve filmske podobe na samem robu njene pojavnosti – neprisotnost objekta, dematerializacija, transparentnost-belo na belo.

Oto Rimele (1962) je slovenski slikar, ki živi in deluje v Mariboru. Je redni profesor za slikarstvo in risbo na Univerzi v Mariboru. Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem in s scenografijo. Je prejemnik številnih nagrad, med katerimi izstopajo nagrade za izvirne prostorske postavitve, med temi naj izpostavimo projekt v nekdanji srednjeveški samostanski cerkvi Kostanjevica na Krki (Galerija Božidar Jakac, 2003) in najvišjo strokovno nagrado na področju kulture nagrado Prešernovega sklada, 2004. Pripravil je več kot 45 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 100 skupinskih predstavitvah. Bil je tudi član ter soustanovitelj rockerske skupine Lačni Franz in član Laibacha.

www.otorimele.com

Akademski slikar Sandi Červek že več kot deset let vztrajno, korak za korakom, gradi svojo črno sliko. Vanjo želi, s pomočjo preciznega rastra črne barve in natančne pripravljalne risbe, ujeti svetlobo, ki spreminja sliko v labirint neštetih možnosti pogleda. Ustvarja vtis globine, fantastičnega sveta, pri čemer izkorišča svetlobo, ki se pod natančno premišljenimi koti odbija z reliefnih nanosov barve. Červekove slike spreminjajo podobo skladno s spremembami naravne ali umetne svetlobe in tako tvorijo različne pojavnosti slike.
Že v izhodišču gre torej za soočanje, razumevanje in prepletanje likovne stvarnosti, izražene skozi slikarsko prostorsko postavitev in video/filmsko govorico. Projekt namreč skozi vzporednosti dveh  različnih likovnih materializacij nudi primerjavo in usklajevanja izraznih možnosti dveh medijev, zato je pomembna komponenta projekta tudi raziskovanje in razkrivanje dveh medijev na sebi.

sl.wikipedia.org/wiki/Sandi_Červek‎ 

Marko Ornik je oblikovalec večpredstavnostnih programov in vsebin. V 80h letih je sodeloval z nekaterimi glasbenimi skupinami ter raziskoval odnos zvoka in slike, v sredini 90h je študiral na dunajski univerzi za uporabno umetnost. S svojim delom se umešča v sodobno avdio vizualno intermedijsko produkcijo. V zadnjem obdobju se največ posveča raziskovanju odnosov rgb svetlobnih, optičnih interakcijah slikovne materije in živemu procesiranju slike v povezavi z elektroakustično/elektronsko glasbo v polju geometrične, programirane, kinetične in optične umetnosti. Deluje tudi kot direktor Zavoda uho; oko: ter kot vodja in producent projekta Centralna Postaja. 

http://www.youtube.com/watch?v=EfSZj7zKYqs
https://vimeo.com/63905325 

Produkcija: zavod uho; oko Maribor/EXP_LAB 2014 (produkcijska platforma za novonastala dela, predavanja, delavnice)
Koprodukcija: Mestna Občina Maribor, Javni zavod Maribor 2012, Narodni dom Maribor
Zahvala: KID Kibla - Kibla Portal, PC Slavija
Medijski partner: Večer

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.