BELI ŠUM #7: Colin Black

12.02.2014 21:00, Centralna Postaja + Live Stream MARŠ

BELI ŠUM #7: Colin Black

Brez šumenja v ušesih in gledanja z belim … Beli šum

Ciklus elektroakustičnih dogodkov v organizaciji Zavoda uho; oko:

 

Kilianove avstralske sanje (Kilian's Antipodean Dream) jemljejo za izhodišče resnično zgodbo luteranskega pastorja Jana Kiliana (1811-1884), ki je poskušal svojo vero zaščititi pred primežem pruske oblasti in sanjal o tem, da bo odrešenje našel v tuji deželi. Odločil se je, da bo emigriral v deželo oziroma na kontinent, o katerem ve bore malo: v Avstralijo. Colin Black je ob nastajanju tega dela potoval v domovino Jana Kilian, v Gornjo Luzacijo, kjer je snemal zvoke iz Kilianove cerkve, njegovega doma, intervjuval Sorbe, raziskoval zgodovinske dokumente in na lokaciji posnel Kilianova besedila. Iz tega materiala je Black ustvaril nekaj, kar je Deutschlandradio opisal kot »akustično fantazmo« njegove domovine: Avstralijo, lesketajoč zvočni prostor med domišljijo in stvarnostjo«.


Colin Black >>

je mednarodno uveljavljen skladatelj, zvočni in radijski umetnik. Leta 2013 je za svoje celovečerno radijsko delo prejel nagrado Prix Italia, v letih 2010 in 2011 pa se je uvrstil v finalni izbor za nagrado Prix Phonurgia Nova. Black je kot prejemnik nagrad za akustično in radijsko umetnost sodeloval na mnogih mednarodnih festivalih in predstavitvah, med drugim tudi na Kunstradio ÖRF (Avstrija), Resonance104.4fm (London) in NAISA (New Adventures in Sound Art, Toronto). Black je zaključil doktorski študij na Konzervatoriju za glasbo v Sydneyju, kjer je bil tudi prejemnik podiplomske štipendije. Nedavno je začel občasno predavati na sydneyjski Univerzi za tehnologijo. Black se s svojimi teoretskimi prispevki predstavlja na konferencah in piše za specializirane revije.

v sklopu mednarodnega projekta CORE NETWORK/CENTRALNA MREŽA – 2014

 

Fotogalerija @Flickr >>

Posnetek nastopa si lahko ogledate v našem arhivu >>

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.