BELI ŠUM #8: Keisuke Oki & Marko Ornik

26.02.2014 21:00, Centralna Postaja + Live Stream MARŠ

BELI ŠUM #8: Keisuke Oki & Marko Ornik

Brez šumenja v ušesih in gledanja z belim … Beli šum

Ciklus elektroakustičnih dogodkov v organizaciji Zavoda uho; oko:

 

Music is Tamed One Note

Včasih je na svetu obstajalo veliko različnih vrst not. Če zahodna glasba velja za standard, je večina druge glasbe izjema. Glasbo, ki ni zahodna, je težko zapisati z zahodnim notnim zapisom. V modernem času se večina glasbe na svetu razlaga (=ukroti) na podlagi zahodne glasbene teorije. Sam veliko uporabljam granularno sintezo v delu, ki ga ustvarjava z Markom Ornikom, saj le ta presega glasbeni sistem notacije.


Squarepusher je leta 1998 s svojim albumom zelo precizno izpostavil svoje mnenje že v naslovu: "Music is Rotted One Note", sam menim, da je glasbo ena nota udomačila.
Keisuke Oki

 
Keisuke Oki
Na področju elektronske glasbe in umetnosti je aktiven od poznih 70ih. Njegovo prvo srečanje z elektronsko glasbo je bilo v Sogosha studiu v Tokiu, ki je znan po zvočnih efektih za animirani film "Astro Boy". V tistem času je studio iskal klaviaturista. Kasneje so ga prosili, da igra še sintetizator za glasbo za komercialni film. Od takrat naprej igra elektronsko glasbo v in tudi izven Japonske. Leta 2012 je obiskal Maribor kot član Valve/Membrance - eksperimentalnega glasbenega tria, ki ga tvori skupaj z Minoru Sato in Asuna. Valve/Membrance se je predstavil na MFRU / IFCA, pa tudi na drugih glasbenih festivalih, kot so Berlin Transmediale, Good Ear festival itd. Poleg elektronske glasbe igra tudi Guqin - tradicionalno glasbilo, ki se igra na Kitajskem in Japonskem že več tisoč let.

Marko Ornik
V preteklosti je sodeloval z glasbenimi skupinami (Abbildungen Variete) in avtorji ter raziskoval odnos zvoka in slike, predvsem optičnim interakcijam slikovne materije in živemu procesiranju zvoka in slike v povezavi z elektroakustično/elektronsko glasbo.

v sklopu mednarodnega projekta CORE NETWORK/CENTRALNA MREŽA – 2014


 

Fotogalerija @Flickr >>

Posnetek nastopa si lahko ogledate v našem arhivu >>

Vaš brskalnik je zastarel in več ni podprt. Prosimo prenesite si enega izmed modernih brskalnikov: firefox, chrome, internet explorer, opera, safari.